Nota : Acest articol este sub incidenta dreptului de autor Biserica de lemn Sfântul Nicolae din satul Băneşti (judeţul Suceava) este un lăcaş de cult ortodox care a fost atestat din perioada anilor 1705-1707. O importanţă deosebită din punct de vedere cultural o prezintă faptul că în cimitirul de pe lângă această biserică se odihneşte bunica lui Mihai Eminescu, Paraschiva Iuraşcu, mama Ralucăi Iuraşcu.
Construită în a doua domnie a lui Ion Antioh Cantemir Voievod, domnul Moldovei (1705-1707), biserica a fost aşezată pe locul unei păduri de stejari, care astăzi nu mai există, dar a rămas vie în memoria bătrânilor. Ctitorul bisericuţei a fost Ştefan Stamate, un mic boier fără ranguri din satul vecin: Băluşeni, astăzi numit Stamate.
Biserica impresionează nu prin mărime, ci prin stilul aparte, bizantin, cu influenţe din epoca Renaşterii. Istoria acestei bisericuţe este mai veche, majoritatea amănuntelor provenind de la părintele paroh Nicanor Lungu
În documente apare în 26 august, anul 7176 adică 1668, în timpul domniei lui Iliaş Alexandru (1666-1668). În aceea vreme păstorea aici preotul-călugăr Aftănase, care din 1669 a slujit douăzeci de ani la această bisericuţă cu 72 de familii de români creştini. Biserica nu mai era corespunzătoare şi în 20 aprilie 1706 se dă în folosinţă o nouă biserică de lemn, cu hramul Sf. Nicolae. Numele ctitorului - boierul Ştefan Stamate - nu e înscris în izvoare istorice, dar apare în pisania dăltuită în uşorul de la intrare "Cu darul Tatălui Şi A Fiului Şi a Sfântului Duh apucatu-s-a dumnealui Ştefan Stamate cu tot cheltuiala dumisale şi au făcut sfânta biserică în timpul domniei Ion Antioh Constantin Voievod în anul 7124 aprilie 20".
Acest blog are ca scop promovarea Biserici de lemn din satul Banesti comuna Fantanele judetul Suceava,biserica de lemn cu hramul Sf'' Nicolae'',ctitorita in anul 1705-1707 de catre un mic boier pe nume Stefan Stamate, din satul vecin Baluseni azi numit Stamate.Acest sfant lacas, locul de rugaciune al strabunicilor,a invins intemperiile vremii de peste trei secole,prin truda si grija fiecarui credincios de-a lungul existentei sale.De aceea consider,ca este de datoria mea si a tuturor credinciosilor,acestui sfant lacas,de curand declarat monument istoric,de a sprijini prin toate mijloacele existenta acestui sfant lacas in timp.Existenta ce neceseta suport financiar,din pacate insuficient din bugetul local,pentru lucrari urgente de reparati.Aceasta biserica de lemn,are si o valoare culturala,aici odihneste bunica lui Mihai Eminescu.Toti cei interesati pot vizita acest sfant lacas pe 6 decembrie cand se oficiaza slujba de praznuire,iar pentru cei ce pot ajuta cu sprijin financiar pot face donatii, parohiei din satul Banesti comuna Fantanele judetul Suceava.Pentru relatii:tel 0742151622 e-mail curcanionel@Gmail.com sau robysv@yahoo.com
Acest blog are ca scop promovarea Biserici de lemn din satul Banesti comuna Fantanele judetul Suceava,biserica de lemn cu hramul Sf'' Nicolae'',ctitorita in anul 1705-1707 de catre un mic boier pe nume Stefan Stamate.Acest sfant lacas, locul de rugaciune al strabunicilor,a invins intemperiile vremii de peste trei secole,prin truda si grija fiecarui credincios de-a lungul existentei sale.
The wooden church, Banesti, village Fantanele, city Suceava
Biserica de lemn din satul Banesti comuna Fantanele judet Suceava
Biserica de lemnSfântul Nicolae din satul Băneşti (judeţul Suceava) este un lăcaş de cult ortodox care a fost atestat din perioada anilor 1705-1707. O importanţă deosebită din punct de vedere cultural o prezintă faptul că în cimitirul de pe lângă această biserică se odihneşte bunica lui Mihai Eminescu, Paraschiva Iuraşcu, mama Ralucăi Iuraşcu.Biserica impresionează nu prin mărime, ci prin stilul aparte, bizantin, cu influenţe din epoca Renaşterii.
Biserica de lemn
Noiembrie 2007
Scopul dorit este promovarea acestui sfant lacas
In acest cimitir de lângă această bisericuţă se odihneşte bunica lui Mihai Eminescu, Paraschiva Iuraşcu. Vasile Iuraşcu din Joldeşti s-a căsătorit cu ţăranca Paraschiva Brihuescu din Băneşti. Cu toate că era urmaş de boier, el a dus o viaţă răzeşească şi a întemeiat o familie cu nouă copii, unul dintre ei fiind Raluca, mama poetului Mihai Eminescu.
Paraschiva Iuraşcu s-a născut în anul 1785 şi a decedat la vârsta de 51 de ani, după cum se spune din bătrâni. Venind iarna de la Joldeşti la Băneşti cu trăsura, probabil pentru a-şi vedea rudele, pe gheţuşul podului trăsura s-a prăbuşit cu cai cu tot, pierzându-şi viaţa în acest accident. De altfel în biserica de lemn există o piatră funerară pe care este inscripţionat un text în stil popular probabil redactat de Vasile Iuraşcu, text care eternizează acest sfârşit.
Poate fi vizitata accesul in interiorul acestui sfant lacas se poate face pe data de 6 decembrie , dar si in cursul intregului an cu sprijinul parintelui Martineac.
Absolvent de postliceala cu profil silvic promotia 1997 Campulung Moldovenesc. Iubesc muzica buna a aniilor '80-'90, urasc manelele,imi plac filmele gen comedie-actiune,sunt pasionat de filozofie literatura,dar si de traditiile si obiceiuri din regiunea Moldovei, precum si a altor regiuni. din tara.